woensdag 2 juni 2010
Muziekles IV: De Gitaar
Afgelopen maandagmiddag alweer de vierde muziekles voor groep 3. Dit keer de gitaar. Ik heb verschillende gitaren laten zien en uitgelegd waar de verschillen zitten.
Zo zijn er: De spaanse gitaar (heel goed Sirik) waarop je vooral hele mooie liedjes kan spelen, de 12-string (die ze allemaal tijdens ons optreden ook al hadden gezien), de electrische gitaar (waar op je lekker kan rocken), de double-neck gitaar (een electische 6- en 12-string boven elkaar) en zelfs gitaren met vier en vijf halzen... hilariteit alom.
Tot slot heb ik nog iets verteld over de 'gekke' gitaren zoals de banjo, de mandoline, de ukelelele, de luit en de balalaika. En een sommetje gemaakt.... harp+gitaar= de Harpgitaar, een bijzonder instrument waar de kinderen echt even stil naar luisterden. In het geluid is het bijna alsof iemand basgitaar en spaanse gitaar door elkaar speelt.
Dat je de harp ook kan vervangen voor iets anders heb ik in een filmpje laten zien, waardoor je spaanse gitaar en rockgitaar door elkaar ging horen... dat was natuurlijk de mooie opmaat naar het spelen op onze eigen gitaren. Ik heb de klas een 'echt' rockgitaar geluid laten horen, gillen en scheuren dus, dat werd gewaardeerd maar kon niet hard genoeg voor de meesten hahaha (een klas naar mijn hart). Daarna hebben Pavlos en Rebecca op hun meegebrachte gitaren gespeeld. Pavlos' gitaar mistte twee snaren, wat mij mooi de gelegenheid gaf om de kinderen de overeenkomst tussen een huisdier (de babypoesjes van Wieke) en een instrument te vertellen: Je moet ze allebei goed verzorgen.
Daarna hebben Guy, Jip, Hanne, Margharita, Charlotte en Alfredo nog even gitaar 'gespeeld' onder luid gejuich van de klas.
Nog twee lessen te gaan: Over twee weken (14 juni) Het Keyboard.... die dag mag Wieke haar nieuwe keyboard ook meenemen als ze dat wilt. Dan zal ik samen met haar wat spelen. En tot slot op 28 juni de laatste les waarin er gezongen gaat worden en er andere instrumenten mee mogen naar school (viool en fluit).
Oh ja.... wat ik natuurlijk niet mag vergeten te vertellen, is dat ik bij de uitleg over de gitaar en het gebruik van het plectrum, de engelse benaming heb genoemd: 'pick' vanzelfsprekend leidend tot een hoop gelach en gebrul in de klas, maar ja zo hou je dus de aandacht even vast. Juno wist gelukkig te vertellen dat het engelse woordje 'pick' gewoon plukken betekent (...of pulken natuurlijk maar ja dat zou tot nog meer hilariteit leiden en dan ben je de aandacht weer kwijt...).
Maar goed dat dus, voor het geval de kinderen zelf met verhalen aankomen zetten.
Groet van Nils, de papa van Luka
Geen opmerkingen:
Een reactie posten