woensdag 22 april 2009
Schrijfschriftje
Afgelopen week hebben de kindjes voor het eerst in een echt schriftje mogen werken! Een schrijfschrift!
Het schrijfschriftje hoort bij de methode Pennenstreken. In deze methode ontwikkelen de kleuters op een speelse manier hun fijne motoriek en een goede schrijfhouding. Hiermee leggen kleuters de basis voor een goed leesbaar handschrift.
Het kleuterdeel van Pennenstreken bestaat uit 7 thema’s. In de eerste twee thema’s komen het eigen lichaam en een goede schrijfhouding, papierligging en potloodhantering aan bod. De andere vijf thema’s hebben elk een schrijfpatroon als onderwerp (lus, kikkersprong, krul, kronkel, slinger). De thema’s hebben elk een voorleesverhaal als uitgangspunt. In de verhalen staat een koning centraal. De verhalen worden ondersteund door kleurrijke verhaalplaten en toepasselijke liedjes.
Afgelopen weken hebben we rond het derde thema gewerkt: de lus. De koning in het voorleesverhaal versierde de jurk van de koningin met lussen. De kindjes hebben voordat ze zelf lussen in hun schrijfschrift mochten maken eerst kunnen oefenen op een oefenblad wat ze naar huis mee mochten nemen.
Voordat we beginnen met schrijven, letten we altijd op onze schrijfhouding en pengreep. We beginnen met schrijven links bovenaan in het schriftje. Dit (schrijfhouding, schrijfrichting, juiste pengreep) zijn best wel wat dingen om te onthouden. Gelukkig hebben een liedje ('wil je gaan schrijven, moet je veel leren') als hulpmiddel. Voordat we gaan schrijven, zetten we het liedje op. Dit helpt ons bij het rechtop zitten, schriftje een beetje schuin op tafel, potlood tussen wijsvinger en duim, etc. etc.
De kindjes zijn heel erg enthousiast over het werken uit een echt schrift! Het is allemaal zo serieus! :-) Ze doen heel goed hun best!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten